Администрацията на президента Доналд Тръмп е добавила 9 китайски компани в "черен списък" заради това, че ги смята за свързани с военните в страната. Сред тях е известният производител на смартфони "Шаоми" (Xiaomi), съобщи "Ройтерс", позовавайки се на документи, които са видели негови репортери.

Фирмите попадат под новата забрана американски инвеститори да инвестират в тях, поради което до 11 ноември 2021 г. вложените в тях средства от предприемачи от САЩ трябва да бъдат оттеглени.

Разширяването на забранителния списък в последните дни на президентския мандат на Тръмп е продължение на твърдата му линия към Пекин.Тя се основава на закон от 1999 г., изискващ Министерството на отбраната да състави списък от компании, притежавани или контролирани от китайската армия.

Пентагонът, който едва миналата година започна да съставя такъв списък, засега е включил в него 35 компании, сред които петролния гигант CNOOC, водещия производител на чипове SMIC, а сега - и производителя на самолети Comac.

В друго решене от днес няколко служители на държавни китайски компании, партийни лидери и военни бяха подложени на визови и други санкции, а срещу CNOOC бяха добавени икономически ограничения. Обвинението е, че те използват изнудване срещу държави като Виетнам и Филипините с конкурентни претенции в Южнокитайско море, изграждат китайска инфраструктура за целта и застрашават офшорни сондажи и добиви на петрол и газ.

САЩ отдавна се противопоставят на разширяването на китайските териториални претенции в района, който вероятно е богат на природни ресурси и представлява стратегически важен морски път.

Включването на CNOOC в нов списък означава, че е нужно специално одобрение преди компанията да получи разрешение да внася високотехнологични продукти от американски доставчици.

"CNOOC действа като средство за сплашване от страна на Китайската народна армя на китайските съседи, а армията на Китай продължава да печели от сливането на гражданска и военна политика в името на злонамерени цели", написа днес министърът на търговията Уилбър Рос.

Дневник