В речта си за обявяване на "Американски спасителен план" избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че "трябва да действаме веднага", за да помогнем на милиони американци, които не по своя вина са загубили достойнството и уважението, свързани с работното място и заплатата, предадоха световните агенции.

Байдън разясни рамката на своя план на стойност 1,9 трилиона долара. Преките помощи ще са от 1400 долара,

Той включва помощи от 1400 долара за повечето американци (с годишни доходи до 75 000 долара). Това е повече от гласуваните от Конгреса 600 долара и поисканите от Тръмп 1200 долара. Около 1 трилион долара са предвидени за преки помощи за домакинства.

Планът ще удължи до септември временното подпомагане при безработица -допълнителното подпомагане ще се увеличи до 400 долара седмично от 300 долара сега.

Ще бъде продължен и мораториумът върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти.

Предложението на Байдън включва планове за осигуряване на финансова подкрепа за граждани, американски щати, местни власти и бизнеси, които се борят с продължаващите последици от здравната криза.

Предвидени са близо 440 милиарда долара за малкия бизнес и общности, засегнати особено силно от пандемията.

Планът предвижда 415 милиарда долара за укрепване на начина, по който се реагира на разпространяването на вируса и за ваксиниране срещу КОВИД-19.

При представянето на своя план Байдън каза, че негов приоритет е ефективната борба с двете кризи - едната, предизвикана от пандемията, а другата - от потъващата икономика, предаде Асошиейтед прес.

Новоизбраният президент изтъкна, че заради икономическите последици от пандемията имотното неравенство в САЩ значително се е влошило и сумарното състояние на 1 процент от най-богатите хора в страната се е увеличило с около 1,5 трилиона долара.

Байдън констатира, че около 18 милиона американци сега се принудени да живеят с помощи за безработица, а към 400 000 предприятия от малкия бизнес са фалирали.

Според него, настоящата ситуация е икономическа криза, която се случва веднъж на няколко поколения.

Целта на плана "Байдън" е да даде силен старт на мандата на новоизбрания президент с подробен законопроект, чрез който краткосрочният му дневен ред бързо да бъде приведен в действие - като се помогне на икономиката и се овладее разпространяването на коронавируса, който до вчера е отнел живота на повече от 385 000 души в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг