Японски министър от кабинета призна, че „всичко може да се случи“ с отложената заради коронавируса Олимпиада в Токио, превръщайки се в първото ръководно лице, което споделя несигурността относно провеждането на Игрите в японската столица това лято.

Таро Коно, министър на административната и регулаторна реформа, не отхвърли възможността Олимпийските игри да бъдат отменени, след като в момента Токио и региона около него са в извънредно положение най-рано до 7 февруари. Коно е първият министър от кабинета, който е на различно мнение от това на премиера Йошихиде Суга – министър-председателят наскоро настоя, че Япония е на прав път да проведе „безопасна“ Олимпиада, независимо от извънредното положение, което бе удължено тази седмица и покрива общо 11 региона, включително Осака и Киото.

Предвид ситуацията с коронавируса, всичко може да се случи. Организационният комитет и МОК трябва да обмислят резервни варианти. Правителството се подготвя за Олимпиадата и Параолимпиадата“, каза бившият министър на отбраната на свой брифинг. Обществената подкрепа за Олимпийските игри не е от най-високите, като наскоро направена анкета разкри, че 80% от участниците в нея смятат, че Олимпиадата трябва да бъде отменена или отново отложена. Местните медии излязоха с информация в четвъртък, че Япония забранява изключенията, които позволяват на чуждестранни атлети да влизат в страната, за да тренират, докато тече извънредното положение в Япония.

Японските атлети все още ще могат да влизат в страната, но няма да могат да пропускат 14-дневната карантина. Забраната за чуждестранни атлети вероятно ще засегне отборите в бейзбола и Джей-лигата, които се подготвят за начало на своите сезони. В четвъртък, Топ лигата по ръгби преустанови кампанията си два дни преди старта на сезона след няколко положителни проби на играчи от различни клубове. /БГНЕС