Резултатите от въведените към момента противоепидемични мерки са надхвърлили очакванията на здравните власти. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски. Щабът следи ситуацията с новия вариант на вируса, който върлува в няколко европейски страни, но в България за пълно затваряне не се разговаря. До април в страната могат да бъдат ваксинирани над 100 хил. души. Към днешна дата, според данните на Единната информационна система, ваксинираните са над 17 хил.

"На този етап се справяме много добре с епидемията. Очаквахме с не повече от 50% да снижим заболеваемостта, а успяхме с над 60% Ако изчисляваме заболеваемостта на 100 000 души, към днешният ден е средно 125 човека, а беше 600, така че спадът е четири пъти", каза Мутафчийски. Директорът на ВМА обясни, че ситуацията в болницата е доста по-добра. "Имаме заетост от 35% на COVID леглата. Болниците, които бяха задължени да открият COVID отделения, вече могат да ограничат тези легла до 20-25% от общия брой легла в лечебното заведение", съобщи Мутафчийски.

Според него добрите резултати са постигнати най-вече заради спирането на присъствените учебни занимания на всички ученици и студенти, тъй като в учебна среда вирусът се разпространява много интензивно. "Бяха направени точните попадения - затвориха се учебните заведения, нощните заведения, ресторантите", каза Мутафчийски, като сравни България със западноевропейски страни, където затварянето на училищата не е било приоритет. "От есента една от основните идеи беше "скачащ локдаун" - две-три седмици повече рестрикции, повече малко въздух, в момента можем да дишаме по-спокойно", така шефът на ВМА обясни настоящата ситуация.

Той определи като "тежко решение" решението учениците от 1 до 4 клас да се върнат в класните стаи от 4 януари. "Има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение, поради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца. Да кажем, че при такава по-ниска заболеваемост в момента, това е един премерен риск. Ние внимателно обаче следим каква е ситуацията и ако се появят тенденции, които водят до нейното влошаване, ние ще предложим да има също затваряне за известно време", каза лекарят.

Според Мутафчийски до 2-3 месеца ще се стигне до масова ваксинация на населението, а България получава 1.55% ваксини от общата европейска поръчка, тъй като това е пропорционалната част на населението ни от това на ЕС. "До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. души. Ако се утвърди ваксината на "Astra Zeneca"("Астра Зенека"), първата пратка от нея е 250 хил. дози. От ваксината на "Pfizer"("Пфайзер") очакваме минимум 60 хил. дози до средата на февруари. Ваксината на "Moderna"(Модерна) също ще върви по този път - следващата пратка е 4000 дози, след това стават по десетки хиляди. Ще се премине към следващите етапи на ваксиниране. Коментира се да се застъпят някои от приоритетните групи и да се ваксинират паралелно. Това зависи от количеството на ваксините", обясни Мутафчийски. Общо страната ни ще получи над 12 млн. ваксини. Ще има възможност неизползваните от тях да бъдат подарени или продадени на други страни, но приходите от тях ще трябва да бъдат върнати на ЕС.

Мутафчийски поясни, че след края на извънредното положение през април 2020 г. Националния оперативен щаб има консултативна функция, а решенията се взимат от здравния министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Дневник