Унгарската агенция за лекарствата вероятно бързо ще даде отговор в следващите дни дали страната може да използва китайската ваксина срещу коронавирус, заяви днес премиерът Виктор Орбан. Правителството му се договори със Sinopharm за покупка на ваксини и външният министър критикува схемата на ЕС, че била "скандално" бавна.

Досега с продуктите на Pfizer и Moderna са ваксинирани над 105 000 души - здравни работници и настанени в домове за възрастни - а Орбан твърди, че "до броени дни можем да имаме 1 милион дози" от китайската ваксина и капацитетът на кампанията за ваксиниране надхвърлял този на доставките по линия на ЕС.

В същото време едва 27% от унгарците казват, че със сигурност ще се ваксинират, показват данни на Централния статистически институт, публикувани в петък. И това са данни, регистриращи подобряване в доверието към ваксинирането.

Орбан напира да е първият в ЕС, използващ ваксина, която не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Освен това продължават да пристигат твърде различни данни за ефективността ѝ - от почти 80% до близо 50%. Въпреки това редица страни, включително Турция, приемат китайски ваксини и засега няма съобщения получилите ги масово да са показали повторно заразяване или тежки странични ефекти.

В четвъртък правителството в Будапеща прие постановление, позволяващо му да купува извън централизираната схема на ЕС.

Но същото правителство на Орбан използва пандемията за спорни покупки, най-скандалната от които засега е за апарати за обдишване. През пролетта то поръча 17 402 такива апарата за 845 милиона евро в момент, когато в интензивните отделения в страната имаше не повече от 2000. През декември се оказа, че до болниците са стигнали едва 917 от тях. В разпределителния център са били изпратени 7344, а останалите стоят по складове.

На 10 декември Орбан каза, че по последни изчисления за справяне с критичните пикове на заразата за нужни под 5 хиляди легла в интензивните отделения. Дори на всяко от тях да има апарат за обдишване, това оставя огромна част от покупката ненужна и подлежаща на опит за разпродаване.

През ноември Унгария внесе първи дози от руската "Спутник V" с обяснение, че иска да провери дали може да я използва. От ЕМА веднага напомниха, че никой, включително Унгария, не ги е питал за одобряване на "Спутник V", а използването на такива продукти на територията на ЕС става само с рарешение на европейскя лекарствен регулатор.

В действителност има "вратичка" в това правило, от което опитва да се възползва Орбан. Временен внос и разпространяване на неодобрени от ЕМА ваксини са позволени при извънредна ситуация - в отговор на предполагаемо или потвърдено разпространяване на патогени, токсини, химмически вещества или радиация, способни да нанесат вреда.

Според Европейската комисия през последните месеци експерти на ЕС проверяват приложимостта на това много рядко изключение. Освен това действията на Орбан са в противоречие с договорената обща стратегия на съюза за ваксиниране. Част от нея е мандатът, предоставен на Европейската комисия от страните членки, да преговаря от тяхно име с производители. Досега така бяха сключени предварителни и окончателни споразwмения за почти 2 милиарда дози, след което продължиха преговорите с още две компании.

Дневник