Прокуратурата е прекратила делото, в което бяха вкарани голяма част от обвиненията за изнудване, повдигнати срещу бившия депутат от ГЕРБ и лидер на партията в Добрич Живко Мартинов. Постановлението е окончателно потвърдено от апелативния спецсъд, съобщи в публикация по темата Mediapool, позовавайки се на информация и от адвоката на бившия депутат - Христо Ботев.

През лятото на 2017 г. Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на Мартинов. Едно от обвиненията беше, че Мартинов е използвал името на премиера Бойко Борисов, за да получи 4 тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма пастърма от бизнесмена Антон Проданов.

"Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил", заявил бившият депутат на Проданов през януари 2013 г. - години преди да започне разследването срещу него.

Мартинов напусна парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален и посочи, че нито един от суджуците не е достигнал до министър-председателя, а самият Борисов също заяви, че не консумира такива колбаси.

Сред другите обвинения бяха, че е изнудвал Проданов за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която обаче сложил в личния си офис.

Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев.През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението срещу бившия депутат за закана с убийство към бизнесмен, защото заплахата не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит, припомня още Mediapool.

В края на миналата година Апелативният спецсъд окончателно е потвърдил решението на прокуратурата да прекрати разследването за останалите предполагаеми случаи на изнудване, защото наблюдаващият прокурор е установил, че липсва заплашване.

Така, 3 години след скандала, Мартинов трябва да се защитава единствено по обвинението за суджуците, което вече е на втора инстанция, след като през юли 2020 г. той беше осъден на две години условно с четири години изпитателен срок по станалото известно като "Суджукгейт" дело. Специализираният наказателен съд призна Мартинов за виновен за присвояване само за част от колбасите - за 1 тон суджук, а не за цялото количество деликатеси, описани от прокуратурата.

Дневник