Личният адвокат на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, Рудолф Джулиани подготвя защитни аргументи като част от процедурата за импийчмънт на американския президент, съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал Ей Би Си, публикувал интервю с адвоката.

“В момента участвам и работя по него”, казва той. Според Джулиани, политическите опоненти на Тръмп се опитват да докажат, че изявленията му за масови измами, за които се твърди, че се провеждат на президентските избори през ноември 2020 г., трябва да се разглеждат като „призиви към насилие“. Според адвоката, ако се докаже, че твърденията за изборни измами са поне частично верни, това лишава демократите от ключов аргумент.

Джулиани не изключи Тръмп да даде показания по време на процеса. “Такова решение се взема винаги в последния момент”, каза той.

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ в сряда одобри резолюция за импийчмънт на Тръмп. В документа има само едно обвинение – подбуждане към бунт. След одобрението му Тръмп стана първият президент в историята на страната, който два пъти минава през тази процедура. Демократите направиха първия си опит да го отстранят от длъжност през 2019 г. Тогава Камарата на представителите също одобри обвиненията за импийчмънт, но Сенатът, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Този път процедурата за импийчмънт бе инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6 януари. На този ден поддръжници на Тръмп, събрали се в столицата на САЩ за митинг в подкрепа на хиляди, се втурнаха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, спечелени от Джоузеф Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха Тръмп в подстрекателство към бунт и поискаха отстраняването му от властта.

В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, при които загинаха няколко души, няколко служители на американската администрация подадоха оставки. /БГНЕС