Литва, Латвия и Естония призоваха за "налагане на ограничителни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, заяви литовският министър на външните работи в туит днес, час след като медиите съобщиха за ареста на руския опозиционер.

"Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Искаме незабавното му освобождаване", заяви министърът Габриелиус Ландсбергис. "ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, трябва да обмислим налагането на ограничителни мерки в отговор на този възмутителен акт", добави той.

Навални бе задържан при преминаване през паспортен контрол на летище "Шереметиево", в Москва, където се върна тази вечер след месеци в чужбина. Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, която в средата на седмицата обеща да направи необходимото за задържането му, потвърди новината.
Според руската служба на Би Би Си Навални е отведен от паспортния контрол след искане на полицаи да ги последва. Адвокатът му Олег Михайлов, пътувал с него от Берлин, не би могъл да го придружи - не е допуснат в Русия, тъй като при влизането си не е получил печат и формално е задържан в свободната зона на летището.

"Комерсант" цитира ФСИН с думите, че "условно осъденият" Навални ще остане в ареста, докато съдът не разгледа мярката му. ФСИН припомня, че той е издирван от 29 декември 2020 г. за "многократни нарушения на изпитателния срок" след присъда от 2014 г.

Дневник