Със заповед на здравния министър д-р Костадин Ангелов лабораторията на МБАЛ-Шумен вече има право да извършва PCR тестове за Covid-19. Така ще се пестят време за диагностициране на пациентите и средства на лечебното заведение.  

До момента МБАЛ изпращаше пробите си в частна лицензирана лаборатория в Шумен, като плащаше 60 лева на тест. "Сега ще си ги правим на място при нас. Това, разбира се, ще ни е много по-евтино. Ще плащаме само за реактивите, които за едно изследване са около 20 лева", обясни за ШУМ.БГ директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Освен цената, голямо предимство ще бъде и бързината на собствената лаборатория. Резултатите ще излизат в рамките на 2 часа.

Другата голяма промяна, свързана с МБАЛ-Шумен, е, че от днес болницата възобновява плановия прием. Досега тя приемаше пациенти само по спешност, а над 60% от капацитета й бе запълнен с пациенти с коронавирус.

С възобновяването на приема се подновяват и плановите операции. 6 отделения на МБАЛ-Шумен работят оперативно - Очно, Ушно, Урология, Хирургия, Ортопедия и АГ. "Най-много са чакащите пациенти за очните болести - катаракти и други. Чакат доста хора, но все пак няма да бъдем затрупани", каза д-р Костов.

На входа на болницата на всеки постъпващ се прави безплатен за пациента бърз антигенен тест. Тези, които дават положителен за коронавирус резултат, ще бъдат хоспитализирани само при спешност.

ШУМ.БГ