Някои ученици от 5 до 12 клас ще се връщат за по три седмици в клас след 4 февруари, стана известно от брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като му бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус.

Социалният министър Деница Сачева заяви в ефира на "Нова телевизия", че правителството обсъжда "стъпково отваряне" на ресторанти в курортите, но засега не и извън тях. В отговор на закана от Асоциацията на заведенията, че при отказ от свалянето на мерките след 1 февруари ресторантите ще отворят без разрешение, Ангелов отговори, че браншът не е приоритетен.

Малко присъствено, малко онлайн

Министрите на здравеопазването и образованието все още обсъждат, дали и как да се върнат в клас ученици от 5 до 12 клас от 4 февруари (след ваканцията между двата срока), като окончателното решение се очаква да бъде взето през следващата седмица.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов определи като "най-разумната формула" връщането на някои класове, но не посочи кои точно от големите ученици (от 5 до 12 клас). Ангелов посочи, че се обсъжда редуване на присъствено обучение с онлайн за по три седмици.

В ефира на Българската национална телевизия (БНТ) зам.-министърът на образованието Таня Михайлова
не се ангажира с конкретна преценка кои класове е най-важно да се върнат в клас. "Ако погледнем класовете по важност и по потребност, няма как да отделим един клас от друг", заяви тя, като посочи, че 12 клас са приоритетни, защото учебната им година е по-кратка, но и десетокласниците се смята за значимо да се върнат в клас, защото имат изпити за външно оценяване.

В крайна сметка обаче тя заключи, че най-вероятно първо ще се върнат към присъствено обучение ученици от 7 и 12 клас, защото са в края на образователен етап.

След среща относно връщането на учениците в училище главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира в ефира на новинарския канал "Нова нюз", че като най-приоритетни са определени 7, 8 и 12 клас. Най-вероятно след 4 февруари на учениците в тези класове ще бъде направен график, така че да се редуват на смени от по две седмици и присъствено да бъдат не повече от 40% от учениците в дадено училище. По думите на Кунчев окончателният вариант за начина на обучение ще бъде представен на 28 февруари.

Заведения срещу министър

След 4 февруари е възможно да бъдат разхлабени и други от ограниченията заради епидемията от COVID-19, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на "Нова телевизия". "Хотели, ресторанти, молове - различни са вариантите. Има предложения да започне разхлабване от зимните курорти, защото сезонът вече приключва", каза тя, но уточни, че едва след средата на февруари е вероятно да бъдат отворени за посещения ресторанти в големите градове. "За моловете може би ще продължат още малко рестрикциите", каза Сачева, без да посочва срокове.

В този контекст Ричард Алибегов от Българската асоциацията на заведенията заяви, че при отказ от разхлабване на мерките за бранша след 1 февруари е възможно в знак на протест ресторантите да отворят без разрешение. От края на ноември заведенията за хранене е допустимо да предлагат само доставки или взимане на храна от място.

Засега здравният министър не показва да е смутен от заплахата и заяви, че приоритети на правителството са здравеопазването, образованието и спорта. "Ресторантьори, хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента", каза проф. Костадин Ангелов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Санчева обяви пък, че ако разхлабването на мерките не води до бързо нарастване на случаите на нови разболели се от COVID-19, то тогава е възможно на всеки две седмици да има ново разхлабване на ограниченията. "Не се обсъжда затваряне до изборите в никакъв случай", коментира тя.

Дневник