Немотивирано, незаконосъобразно, в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за правата на човека и след порочно "извънпроцесуално съгласуване" между полицията и прокуратурата. Така съдия Яна Димитрова от Софийския районен съд се произнася за полицейското задържане за срок от 24 часа на 9 юли за бизнесмена Пламен Бобоков и го отменя.

Съдия Димитрова отправя сериозни критики към задържането под стража на Бобоков в деня, в който през лятото екип от следователи, прокурори и служители от бюрото по защита към главния прокурор влязоха в президентството, а акцията бе един от поводите за продължили над 100 дни граждански протести.

Тогава при акцията, но в различни производства, бяха задържани Бобоков и Пламен Узунов, а по друго разследване - Илия Милушев. В края на миналата година съдът се произнесе, че задържането за 24 часа на Милушев също е незаконосъобразно.

Бобоков и Узунов бяха обвинени за търговия с влияние, а делото срещу тях все още не е влязло в съда.

Според съдия Димитрова, остава неясно какво е наложило задържането на Пламен Бобоков във връзка с дело, по което вече е имал друго процесуално качество - на свидетел.

"Очевидно е, че спрямо Бобоков са били извършени извънпроцесуално съгласувани действия, съответно обективирането им страда от съществени пороци. По делото не са представени доказателства, че полицейският орган е действал по разпореждане на разследващ орган при задържане на лицето по подозрение в извършването на престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, даже напротив", мотивира се съдът.

Заповедта за арест е издaдeнa oт млaдши paзyзнaвaч Xpиcтo Бeчeв oт CДBP. Той обаче не се е явил по делото, а от прокуратурата опитват да обосноват законността на задържането с това, че срещу Бобоков се води и друго разследване - за боклука.

Съдът обаче отхвърля аргументите на държавното обвинение, защото едното обвинение няма нищо общо с другото, по което е наложен ареста, и отменя заповедта за 24 часа задържане под стража. Сега прокуратурата е оспорила решението и предстои по него да се произнесе Административният съд - София-град.

Първо Бобоков бе арестуван и обвинен за участие в организирана престъпна група заедно с брат си Атанас, с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още 8 души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на "Монбат" - "Монбат рисайклинг".

Освен това през юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. По това обвинение, Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правомерно.

Третото дело срещу бизнесмена е последното образувано и единственото, което е вече в съдебна фаза - то е за незаконно държане на антични предмети - върхове на копия и стрели в пано, които според защитата нямат никаква културна и историческа стойност.

Дневник