Прокуратурата е изнесла 1418 картини и 445 графики от дома на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков и съпругата му Елена Динева, като голяма част от платната са на известни български художници - Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Всички платна са иззети от жилище и други помещения на бул. "Васил Левски" в София и са предадени за съхранение на Националната художествена галерия с осигурена охрана от полицията, съобщават от прокуратурата.

В началото на миналата година от офиса на Божков и други ползвани от него сгради, сред които и музеят, бяха иззети и 6778 предмета, част от колекцията му с исторически ценности, която също е обект на разследване.

От намерените и иззети общо 6778 артефакта регистрирани по реда на Закона за културното наследство са едва 212 предмета, тоест "прокуратурата счита, че останалите 6566 броя намерени предмети са незаконно притежавани от обвиняемия", заяви в началото на октомври на специална пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още тогава бе обявено, че "ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури по обявяването на колекцията "Васил Божков" за публична държавна собственост".

Само дни по-късно, по време на изслушването на доклада за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината както в правната комисия, така и в пленарната зала в парламента главният прокурор Иван Гешев многократно наблегна на това, че колекцията е собственост на българската държава и на всички български граждани.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че започват разговори с водещи археолози от Германия, Италия и други страни, членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

В допълнително съобщение миналата година от прокуратурата показаха и снимки и видео на иззетите предмети от офиса на Божков, които се съхраняват в Националния исторически музей, в опит да отговорят на критиките на бизнесмена, че един от ритоните му е бил предложен за продажба на свободния пазар малко след като започнаха обиските.

Дневник