Водата в яз. „Тича“ е с влошени показатели за мътност вследствие на влошената метеорологична обстановка и падналите валежи през последните дни, съобщиха от ВиК – Шумен.

От дружеството допълниха, че препоръчват жителите на градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище, селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово и кв. „Макак“ на гр. Шумен да не използват водата за питейни нужди.

За влошените качества на водата от язовира са уведомени Регионалните здравни инспекции. От РЗИ - Шумен препоръчват водата да не се използва и за приготвяне на храна.

"Наблюдаваме непрекъснато състоянието на язовира и взимаме проби от водата сутрин и вечер", каза Жанета Панайотова, управител на ВиК - Шумен. "Ще информираме ежедневно за състоянието на показателите за мътност и призоваваме жителите, които са на водоснабдяване от язовира да не използват водата за питейни нужди, докато не установим, че показателите за мътност са се нормализирали, което ще съобщим своевременно", добави  Панайотова.

От ВиК – Шумен отчитат, че след валежите през последните дни в яз. "Тича" са постъпили допълнително 15 милиона кубически метра вода, което е довело до увеличаване на водното количество в язовира до 148 милиона куб. м

ШУМ.БГ