Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа т.нар. прокламация, с която обявява, че отменя въведените през март 2020 г. ограничения заради коронавируса за влизане в страната на граждани и пребивавали на територията на страните от Шенгенското споразумение, Ирландия, Великобритания и Бразилия. Мярката трябва да влезе в сила на 26 януари, но от екипа на Джо Байдън, който в сряда встъпва в длъжност като нов президент, заявиха, че той няма да допусне това и по-скоро ще засегне още режима за влизане в страната.

Тръмп заявява, че премахването на ограниченията не противоречи на интересите на САЩ и че разчита споменатите страни да сътрудничат още по-активно в тестването на населението и пътуващите и в обмяната на информация с американските власти.

"Отчитайки влошаването на ситуацията с пандемията и появата по цял свят на нови и по-заразни щамове на коронавируса, сега не е време да е свалят ограниченията за международни пътувания. Изхождайки от препоръките на нашите специалисти в здравеопазването, администрацията на Байдън не планира за сваля тези ограничения на 26 януари", заяви в "Тутър" говорителката на екипа Джен Псаки. Тя допълни, че администрацията на новия президент разчита за сатегне санитарните мерки за международни пътувания, за да попречи на коронавируса да се разпространява.

Европа преживява в момента нова продължителна вълна от случаи на заразени и починали от COVID-19. На много места - особено във Франция - е в сила вечерен час от18 до 6 часа, в Германия се обсъжда дали да не се премине към още по-строги мерки до март, а Великобритания е подложена на почти пълна международна изолация за пътувания и дори шофьорите на товарни камиони, идващи от страната, се допускат в страни като Дания само срещу отрицателен PCR тест.

Дневник