Европейската комисия ще представи днес план за действие по въпроса как може да се засили ролята на еврото в глобалната финансова система. Документът в обем от 18 страници цели по-добра защита на европейската икономика срещу финансови санкции, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Досега доларът доминираше на световните пазари. А отиващият си американски президент Доналд Тръмп със санкциите срещу Иран показа на правителствата на ЕС колко зависими са от американската финансова система: Тръмп заплаши с големи глоби банките, които правят бизнес с Иран, и по този начин затрудни легалната търговия на европейски компании със страната. И въпреки че САЩ не са споменати в стратегическия документ на Комисията, е ясно, че се имат предвид санкциите на Тръмп в текста „Едностранните действия на трети държави са нарушили законната търговия и инвестициите на компании от ЕС с други държави“.

Този план вече е вторият „пикантен“ подарък за „добре дошъл“ от Брюксел за Байдън, коментира изданието. Високопоставени служители във Вашингтон са раздразнени, че преди три седмици ЕС се е договорил за инвестиционно споразумение с Китай, вместо да изчака и първо да се споразумее за обща стратегия с новия президент на САЩ относно Пекин.

С плана си за действие за еврото и договора с Китай Еврокомисията иска да насърчи “отворената стратегическа автономия” на ЕС. Зад тази кризисна фраза в Брюксел се крие целта Европа да бъде по-малко зависима от други икономически сили и да може да се защитава по-добре срещу нелоялни практики.

С оглед санкциите от страна на трети държави като САЩ, Комисията обещава в плана за действие да разгледа разширяването на така наречения статут за блокиране. Това е законът на ЕС, целящ да предпази европейските компании от последиците от санкции, с които ЕС не е свързан. Освен това Брюксел иска да координира по-тясно санкциите с други икономически сили. Идеята да се позволи подобни наказателни мерки да станат част от одобренията за поглъщане е взривоопасна. Ако американски концерн иска да купи важна европейска компания, ЕК или националните надзорни органи биха могли да разследват дали придобиването ще обвърже впоследствие европейската компания с едностранно наложените американски санкции, което не би било желателно от гледна точка на Брюксел.

Планът за действие предлага многобройни варианти за засилване на еврото. Това би трябвало да направи Европа по-малко зависима от долара и американската финансова индустрия. В тази посока има много какво да се направи. Проучване на Европейската централна банка показва, че глобалното значение на еврото остава на исторически минимуми. Европейската комисия иска да насърчи съседните региони да извършват по-често международна търговия в евро. Подчертава се важността на това страните – членки да постигнат напредък с банковия съюз и съюза на капиталовите пазари – амбициозен и труден проект за създаване на единен, безпрепятствен пазар за банкови и борсови сделки в ЕС. Фактът, че най-големият европейски финансов център Лондон вече не принадлежи на ЕС, прави тази необходимост още по-спешна. /БГНЕС