Отлежаващото от години на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване за евентуалната бъдеща централа може да отиде за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това се разбира от прессъобщение на правителствената информационна служба след среща на премиера Бойко Борисов с Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на "Козлодуй", бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя, пише в съобщението, без да се уточнява кой го е посочил. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти, се допълва още там.

Премиерът Борисов акцентирал, че платеното вече оборудване на стойност 1.3 млрд. лева за АЕЦ "Белене" ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", обявил Борисов.

Добавил, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка. В края на октомври между САЩ и България бе подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на октомври правителството даде мандат на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване. Бе обявено, че холдингът ще преговаря с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори.

Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. На министъра на енергетиката е даден срок до 31 януари 2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

Проектът срещна критики от експерти, които смятат, че проектът не може да е финансово изгоден. Не липсват и мнения, че това е просто жест към САЩ, който да покаже, че България не гледа само в посока Русия, когато става дума за енергийни проекти. Последното енергийният министър Теменужка Петкова неотдавна отрече.

По информация на Наско Михов на 7 декември 2020 г. е започнала работата по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", след като през февруари е издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

В началото на декември се разбра, че САЩ предлагат на България хибридно решение за нов блок в АЕЦ "Козлодуй", което включва оборудването, купено от Русия и на този етап предназначено за евентуалната бъдеща ядрена централа в Белене.

"След извеждането на старите реактори много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", обявил още Борисов на срещата днес. Той поздравил екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България е кандидат за член на ОИСР, доскоро известна като клуба на богатите.

Дневник