Шест години лишаване от свобода наложи Ямболският окръжен съд на украинския шофьор, причинил катастрофата на пътя за Граничен пункт Лесово. Подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 8 години, съобщиха от прокуратурата.

При инцидента на 9 октомври миналата година загинаха трима души, а 12 са със средни телесни повреди.

По време на разследването бе установено, че в ранните часове на 9 октомври 51-годишният Октавиян Бекиян е спрял в изчакваща колона от тирове, за да премине през ГКПП Лесово. Шофьорът заспива, междувременно камионът остава сам на платното, в нарушение на Закона за движение по пътищата. Малко преди 6 часа микробус със сливенска регистрация, пътуващ за Одрин се блъска в камиона. При удара загиват трима пътници, 12 са със средни телесни повреди.

Прокуратурата обвини Октавиян Бекиян, че е нарушил Закона за движение по пътищата, като неправомерно е спрял на платното и така по непредпазливост е предизвикал тежкия инцидент.

"Установено, е че подсъдимият е паркирал МПС- то в продължение на часове на пътното платно, като по този начин е бил преграда за всички движещи се по този пътни превозни средства. Установено е, че много (автомобили) са го заобикаляли и са се опитали да го предупредят, но не са успели", заяви прокурор Милен Божидаров, цитиран от БНР.

Съдията по делото Пепа Чиликова мотивира 6-годишната ефективна присъда, като посочи, че и водачът на микробуса, който е една от жертвите, има вина за случилото се. Тя уточни, че и държавата носи вина, тъй като не е създадена подходяща инфраструктура, а движението на тежкотоварните автомобили не е било регулирано.  Обвиняемият призна събраните по делото факти.

Присъдата на Окръжен съд - Ямбол е постановена по реда на съкратеното производство.

Адвокатите на шофьора ще продължат процеса на по-горна инстанция - пред Апелативен съд - Бургас, като ще настояват за оправдателна или условна присъда.


Дир.бг