Зорница Иларионова, покорила с цигулката си Европа, Америка и Япония и позната на шуменската публика в партньорство с 13-годишната Диана Чаушева ще представят програма под диригентската палка на Станислав Ушев.

Концертът ще е на 21 януари от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.  Двете цигуларки и Симфониетата ще поднесат на публиката една незабравима програма с любими произведения като „Пролет“ и „Лято“ от цикъла „Годишните времена“ на Вивалди, красивата „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, „Цигански напеви“ от Сарасате. Публиката ще чуе и познати мелодии от балетите „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ и други.

Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила образованието си в Мадрид (Испания) в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса „Музиката и земята“ цигуларката направи дебюта си в емисията „Франс Мюзик“ на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса „Суна Кан“ в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир.

13-годишната Диана Чаушева започва да учи цигулка от 6-годишна възраст в класа на Благородна Танева и вече има своите успехи. Тя е лауреат на различни международни конкурси, сред които VIAF-Виена, „Музиката и земята“-София, Международния конкурс за струнни инструменти в град Ниш, Stage for kids-Хамбург, първа награда от Opus Artis Paris, Франция и други.

ШУМ.БГ