Китай е най-големият проблем пред САЩ, администрацията на Байдън ще иска удължаване на договора СТАРТ с Русия, а Турция е съюзник, но не се държи като такъв. Това бяха основните изказвания на номинирания за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на изслушването му в Сената снощи.

Нов СТАРТ с Русия

Правителството на Джо Байдън ще положи усилия за удължаването на срока на договора Нов СТАРТ с Русия и ще трябва да реши какъв да бъде срокът на удължението, каза Блинкън. "Ще работим за удължаването на срока на договора. Президентът Байдън ще трябва да вземе решение за това какъв да бъде срокът на удължението", каза Блинкън.

Срокът на договора Нов СТАРТ, по силата на който за САЩ и Русия се въвежда задължението да не разполагат повече от 1550 ядрени бойни глави, изтича на 5 февруари.

Турция не се държи като съюзник

Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, смята Блинкън. Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън. "Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още."

Две държави и Ерусалим остава столица

САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.

"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън.

В същото време номинираният за държавен секретар на САЩ Блинкън призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта.

Тръмп беше прав за Китай

Има сериозна основа за двупартийна политика по отношение на Китай, заяви той. Блинкън изтъкна, че президентът Доналд Тръмп е постъпил правилно, като е възприел по-твърд подход по отношение на Китай, но подчерта, че не одобрява всичките му методи. Освен това Блинкън изрази съгласието си с твърдението на правителството на Тръмп, че политиката на китайските власти по отношение на уйгурите в региона Синзцян е геноцид.

Блинкън бе категоричен пред комисията на Сената по външните работи, че Китай безспорно е държавата, която представлява най-голямо предизвикателство на Съединените щати, и че има сериозна основа за двупартийно сътрудничество между републиканците и демократите за изграждането на обща политика по отношение на Пекин.

Подкрепа за Гуайдо във Венецуела

Правителството на Байдън ще продължи да признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Блинкън заяви пред сенаторите, че правителството на Байдън ще се опита да приложи по-ефективни санкции срещу Венецуела, които ще имат за цел да бъде отстранен от властта президентът социалист Николас Мадуро. Блинкън каза, че новото правителство ще се опита да окаже повече хуманитарна помощ на южноамериканската страна.

"Нуждаем се от ефективна политика, която да възстанови демокрацията във Венецуела, като това започне с произвеждането на свободни и честни избори", подчерта Блинкън.

Изцяло нов подход към Северна Корея

Новото правителство планира цялостно преосмисляне на подхода на САЩ към Северна Корея, като ще се проучват начини за оказване на натиск върху Пхенян с цел севернокорейските лидери да бъдат накарани да седнат на масата за преговори, каза Блинкън. В същото време САЩ ще се опитат да предоставят хуманитарна помощ на Северна Корея.

"Искаме да сме сигурни, че при всичко, което правим, съхраняваме погледа си върху хуманитарната страна на уравнението, а не само върху въпросите на сигурността", каза той. "Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън.

Номинираният за държавен секретар поясни, че преразглеждането ще се състои в "анализ на това с какви опции разполагаме и какво може да се окаже ефективно с оглед засилването на натиска върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, а също така и предприемането на други дипломатически инициативи, които са в рамките на възможното". Блинкън изтъкна, че по въпроса със Северна Корея най-напред ще има консултации със съюзници и партньори, най-вече с Южна Корея и Япония.

Дневник