Пет партии изглеждат сигурни за следващия парламент, а за други две кампанията ще бъде решаваща. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешенъл", проведено сред 1010 души между 7 и 15 януари. Парламентарните избори са насрочени от президента Румен Радев за 4 април.

От "Галъп" уточняват, че данните са моментна снимка към средата на януари и не са прогноза за изборен резултат. Прогнозите ще бъдат изключително затруднени заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера.

Най-голям дял от анкетираните - 22.9%, отговарят, че биха гласували за ГЕРБ (в коалиция със СДС). Според агенцията властта вероятно получава бонус от намаляването на случаите на коронавирус в страната, а засега ниският темп при ваксинирането явно все още не оказва влияние върху имиджа на управлението.

Втората най-поддържана партия сред анкетираните е БСП - с 19.2%. Заедно с ГЕРБ БСП загуби подкрепа през лятото (макар и не колкото ГЕРБ). Агенцията коментира, че спадът на подкрепата на БСП през лятото се дължи и на това, че като моментни алтернативи протестите припознаха по-скоро други партии и именно те в момента донякъде пречат на БСП да монополизира потенциалния протестен и наказателен вот срещу управляващите.

Сигурна за преминаване на бариерата от 4% за влизане в парламента според проучването е още партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (12.4%). Партията засега спира своя ръст, а социолозите коментират че ще е любопитно отражението върху резултата на очакваните лица на партията по места.

При ДПС резултатът от 10.9% сега от потенциалните гласуващи може да се повиши, ако се има предвид очакваната мобилизация на партията с наближаването на изборите.

"Демократична България" заема трайно място сред партиите с изгледи да са в парламента. През този месец - с 6,2%. Голяма обаче е разликата между тези твърдо заявяващи, че ще гласуват, и общия масив потенциални гласове за тази партия, което означава възможни колебания в подкрепата.

Според "Галъп" за явяващите се заедно ВМРО/НФСБ (4.6%) и "Изправи се.бг"/"Отровното трио" (4.5%) от основно значение ще е силната предизборна кампания.

Делът на тези, които ще гласуват, но не са решили за кого, е 10.4%. Едва 1/10 от общо възнамеряващите да гласуват признават, че вирусът би ги отказал. Такава е и частта на хората, които казват, че ще гласуват, но все още не могат да кажат за кого.

Дневник