До края март в България се очаква да бъдат доставени 255 хил. дози дози (достатъчни за ваксиниране на около 127 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти) от ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна", сочи обобщение на представените от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов доставки. Той представи очакваните доставки на традиционния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната.

Днес бе даден заден ход от заявените намерения за разхлабване на ограниченията заради разпространението в Европа на британския вариант на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) и отново бе отбелязвано, че ваксините са единствен начин за справяне със заразата.

Очаквани доставки

През следващата седмица се очакват приблизително 14 хил. дози от ваксината "Комирнати", както е наречен продуктът на "Пфайзер"/"БиоНТех", а през февруари и март съответно по 83 хил. и 104 хил. дози от този производител.

От продукта на производителя "Модерна" (на ваксината не е дадено име) се очакват до края на март 54 хил. дози, отбеляза Кирилов. Той отбеляза, че ако препаратът на "АстраЗенека"/Оксфордския университет бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 29 януари, то тогава през февруари и март България ще получи "стотици хиляди дози".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата заяви, че не му е възможно да бъде по-точен в очакваните доставки за продукта на "АстраЗенека"/Оксфордския университет, защото очаква детайлната информация от Европейската комисия и производителя. Както е известно, България е заявила най-големи количества от този продукт в сравнение с останалите фирми, разработили ваксини срещу COVID-19.

Според Богдан Кирилов през март или април се очаква четвърта ваксина срещу COVID-19 да получи разрешение за употреба в Европейския съюз, като става дума за препаратът на "Янсен" (Janssen) - фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson. По думите му тогава ще бъде възможно "масово ваксиниране на населението в Европа".

В сряда прогноза за т.нар. масова ваксинация (въпреки че това е медийна формулировка и трябва да бъде допълнително уточнявано какво влага отговарящият в нея) през април направи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, очаквайки одобрението на ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет. По думите му тогава може да бъде започнато ваксинирането в т.нар. четвърта фаза според ваксинационния план правителството.

"Всеки, който желае, се записва при своя личен лекар и прави ваксината", каза в сряда Кунчев по отношение на фазата. Справка в плана обаче показва, че в посочения етап са включени възрастните хора над 65 години и хората с хронични заболявания, изчислени на общо на 1 800 000 души потенциално подлежащи. Както е известно, ваксинирането срещу COVID-19 е доброволно и за желаещите се правят списъци.

Според актуалните данни в България срещу заболяването са ваксинирани 24 127 души. От тях според информацията, представена от председателя на щаба за ваксинирането проф. Красимир Гигов, очаквано са най-много имунизираните лекари:
- лекари: 46%
- медицински сестри: 23%
- друг болничен персонал: 19%
- зъболекари: 3%
- фармацевти: около 7%

По 10 лв. за ваксиниране

Премиерът Бойко Борисов изненадващо дойде на брифинга за ситуацията с епидемията в страната и част от изявлението му бе, че досега "българската държава е отделила" 305 млн. лв. за ваксините срещу COVID-19. От лятото насам той е идвал само веднъж, но за да се противопостави с изявление на президента Румен Радев и с думи да се разграничи от депутата от ДПС Делян Пеевски, без да отговаря на допълнителни въпроси.

Извън плащането за продуктите на различните производители ще се заплащат по 10 лв. за медицински екип за всяка поставена ваксина. "Тука ще спорим дали за две убождания ще плащаме по десет лева или за една ваксина ще са десет лева", каза Бойко Борисов, имайки предвид, че все още не е решено дали парите ще се отпускат за всяка от двете дози по веднъж, или средствата са за едно пълно имунизиране (състоящо се от две убождания с по една доза).

Дневник