Монголският премиер Ухнаагийн Хурелсух подаде оставка след протести в столицата Улан Батор заради подхода за справяне на правителството с коронавирусната епидемия, съобщи Монголската национална телеграфна агенция (МОНЦАМЕ), цитирана от Ройтерс.

В мотивите за оставката си Хурелсух посочи, че "трябва да поеме отговорността върху себе си и да приеме общественото искане". Оставката му трябва да бъде одобрена от парламента.
Протестите избухнаха вчера заради нехуманно според някои монголци отношение към пациентка с ковид и новороденото й, съобщи МОНЦАМЕ.

На видеокадри се вижда как пациентката, която е още по нощница и пантофи, бива преместена заедно с бебето си в специализиран обект за карантиниране на монголския Национален център по заразни болести.

Протестите предизвикаха уволнението на висши здравни служители. Монголските вицепремиер и министър на здравеопазването също подадоха оставка.

Случилото се става на фона на растящо обществено недоволство от икономическата ситуация в Монголия и липса на възможности за заетост.

Монголия, която в началните етапи на пандемията си заслужи похвали от Световната здравна организация за справянето си със здравната криза, в последно време се бори с нов епидемичен взрив, предизвикан от заразен шофьор, влязъл от Русия.

Досега сред около 3-милионното монголско население са отчетени 1584 инфекции, но нито един смъртен случай.

Клуб Z