Европейската комисия е предложила включването на нова категория в картата на Европа, с която се обозначава различната степен на разпространяване на коронавируса. Тя ще е оцветена в тъмно червено, т.е. ще обозначава райони, където заразата се разпространява особено бързо.

За хората, идващи от такива райони, най-вероятно ще се иска предварително да са си направили PCR тест и почти сигурно ще подлежат на карантина при пристигане в друга държава. На тях настойчиво ще бъде обяснено, че не бива да пътуват не само в чужбина, но и вътре в страната си, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Предлdжението ще бъде обсъдено в понеделник в механизма IPCR, създаден за постигане на договорености на политическо равнище за реагиране в кризисни ситуации. Всяка страна има право сама да определя мерките по границите, но те трябва да са синхронизирани със съседите и да не се стига до затварянето им, напомни Фон дер Лайен. За ЕС свободното движение е фундаментално право и пандемията предизвика сериозни проблеми в Шенгенското пространство, където на практика има бивши държавни граници.

Фон дер Лайен обясни на журналисти с няколко примера, че Европа е на практика едно пространство на заразата, но с различни огнища, които не се съобразяват с граници. Противоепидемичните мерки трябва да отсеят кои са служителите и активността, които не може да бъдат спирани, но че ще се налага забрана например да се пазарува в съседна държава.

За външните граници Фон дер Лайен каза, след вчерашното виртуално заседание на лидерите на 27-те страни членки, че тестове преди пътуване може да се изискват от граждан на трети страни, искащи да влязат в ЕС във връзка с наложително пътуване.

За сертификатите за ваксиниране както тя, така и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, напомниха, че документирането е медицинска необходимост и тя си има световен стандарт - жълтия сертификат на СЗО. Но идеята за употребата на такъв документ за движение между страните в ЕС трябва да се обмисли много внимателно. Защото още не знаем колко продължително е ефективна ваксината, заразява ли други хора вече ваксинираният и какво прави с политическите права на онези, които просто нямат достъп до ваксина или имат основателна причина да не се ваксинират. Дебатът по този въпрос предстои.

В съобщението на българското правителство за участието на премиера Бойко Борисов в този съвет такива подробности няма. Цитирани са думите на Борисов "Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха - огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза".

За ваксинирането на пресконференцията Фон дер Лайен и Мишел казаха, че забавянето заради проблемите на Pfizer трябва да е временно и че всички работят за ускоряване на процеса.

"Ако погледнете графиците за доставяне на дозите ваксини, ще видите, че ваксинираенто на 70% от възрастното население до лятото е напълно постижимо и ние смятаме, че с координирани усилия можем да го реализираме", каза Урсула фон дер Лайен. Комисията препоръча тази седмица до март всяка страна да ваксинира 80% от медиците и възрастните хора.

Снощи Борисов - според официалното прессъобщение - представи резултата от разговори с останалите лидери по различен начин: "До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов."

"Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза", допълват от правителствената пресслужба.

Към днешна дата първа доза са получили под 27 хиляди души, а втора - малко над 4500.

Дневник