Европейската комисия (ЕК) подкрепи Европейската футболна федерация (УЕФА) в опита ѝ да блокира създаването на футболна Суперлига, която да конкурира Шампионската лига. Проектът, имащ за цел обединяване на най-богатите клубове в Европа в нов турнир, среща много критици в последните месеци.

"Не е редно, а според мен няма и възможност малцина да изкривят разнообразния характер на футбола. Това е в разрез с европейския начин на живот, който не е съвместим с това футболът да е резервиран само за най-богатите", каза заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Реакцията на ЕК идва само часове след като Световната футболна федерация (ФИФА) изпрати писмо, с което заплашва, че всички участници в нова Суперлига може да получат санкции. Те включват и забрана за участие на световното първенство, Шампионската лига и другите престижни континентални шампионати по света. Писмото на ФИФА е подписано от всички шест конфедерации, които я изграждат.

"Ние трябва да защитим спортния модел на Европа, който се крепи на баланс между клубни и национални състезания. Той има за цел да осиигури развитието на футбола и останалия спорт по недискриминационен начин", добави Схинас.

В последните месеци президентът на УЕФА Александър Чеферин проведе много срещи с висши европейски ръководители по различни теми. Той опитва "да запази целостта на футболната игра", добавят от екипа на словенеца.

Идеята за Европейска суперлига се развива отдавна, а противниците ѝ изтъкват, че ще разруши икономическия модел на футбола. Смята се, че подобен проект има подкрепата на финансови структури, сред които и "Джей Пи Морган", а сред основните инициатори за създаването ѝ е Асоциацията на европейските клубове.

Дневник