Проектите за обновяване на Летния театър и Младежкия дом и намерението за поемане на дългосрочен заем за съфинансирането им бяха представени днес на публично обсъждане, проведено в зала „Проф. В.Вичева“ в сградата на община Шумен.

На обсъждането присъстваха петнайсетина души, а презентация на намерението за теглене на заем и на проектите направиха заместник-кметовете Татяна Костова, Росица Антонова, Найден Косев и директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Десислава Петрова.

С двата проекта Общината кандидатства по ОП „Региони в растеж“. Те са с обща стойност 4 952 365 вече са подадени към Управляващи орган и се очаква решение за одобряване на финансирането им. Заемът, който Общината ще тегли е в размер на 1 106 800 лв.

„Проектите попадат в оста за културна инфраструктура, където има задължително съчетаване на безвъзмездната финансово помощ с финансов инструмент или кредит и затова се налага Общината да поеме този заем“, обясни заместник-кметът по икономическа политика Росица Антонова.

650 000 лв. от заема ще са за дофинансиране на ремонтите в Младежки дом, а 456 800 лв. за тези по Летния театър. За реализацията на двата проекта Общината ще вземе заем от Регионалния фонд за градско развитие, който ще изплаща 12 години.

След въпроси на двама представители на неправителствени организации Петър Бодуров и Никола Чухлев, стана ясно, че помещенията в сградата на Младежкия дом, освен цялостен ремонт на концертната зала, няма да се преструктурират, а само ще се обновят, а за оборудване ще се търсят допълнителни варианти.  Предстои администрацията да вземе решения и с какъв статут ще са Летния театър и Младежкия дом, за да се управляват ефективно и ефикасно.

ШУМ.БГ