До края на лятото е възможно до 2 млн. души в България да са ваксинирани срещу COVID-19, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция, като се позова на създадената организация.

Според публикуваните от Министерството на здравеопазването очаквани доставки от първите две одобрени ваксини до края на юли в страната се смята, че ще пристигнат 1.5 млн. дози, достатъчни за ваксинирането на 750 хил. души, тъй като на всеки човек се поставят по две дози. В сметките засега не са включени доставки от ваксините на "АстраЗенека"/Оксфордският университет, защото продуктът се очаква да бъде одобрен за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в края на януари. Това е продуктът, от който България е предвидила да получи най-много дози.

"Когато микробът е много смъртоносен, към него сравнително лесно се прави ваксина, защото разбираш какъв токсин убива хората. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкова той е генетично разнороден", обяви Кантарджиев за предизвикателството за създаването на ваксините срещу COVID-19, предвид че много малък процент от заразените с коронавирус умират.

Той отново повтори тезата, че по технологията на иРНК ваксините (каквито са продуктите на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") се работи от години. "Ще ви кажат къде беше проблемът - не как да се синтезира РНК, която може да служи за ваксина, а как да бъде вкарана така, че да стигне до рибозомите на човека", обобщи Кантарджиев и припомни, че и РНК ваксините не си взаимодействат с човешкото ДНК, защото не навлизат в клетъчното ядро.

Проф. Кантарджиев показа графика, от която бе видно, че след ваксиниране нивата на антитела се покачват, достигат пик и след това постепенно намаляват. "И тука, ако се заразим отново или се ваксинираме отново, за много по-кратко време се повишава имунният отговор", обясни той за защитата на организма.

Кантарджиев обяви и че т. нар. британска мутация на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19), която не води до по-тежко протичане на заболяването, но се разпространява по-лесно, не пречи на ефективността на одобрените ваксини. "Преди две седмици е докладвано на Европейската комисия: кръв от хора, ваксинирани с тези ваксини, убива мутиралия британски вирус", твърди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Дневник