Ако в първите месеци на кризата (април и юни) близо три четвърти от българските са смятали, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, то в края на годината този дял се е стопил до една трета, показват данните за България на "Галъп интернешънъл" в международното проучване за отношението към коронакризата, обхващащо 47 държави по света и около 45 хил. пълнолетни граждани.

Глобалното одобрение е 54%, а от всички страни по света най-одобряват действията на своите ръководители във Виетнам (100%), Корея (89%) и Индия и Азербайджан по 86 на сто. На другия полюс са в Украйна (77% несъгласни), Босна и Херцеговина (75%) и САЩ (67%).

Докато през март и април съответно 83 и 78% от българите са били склонни да се откажат от свои човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса, то в края на годината така смятат 56 на сто от анкетираните. 31% не биха жертвали своите човешки права, а 13% не могат да формират мнение по този въпрос.

Сред всички страни, обхванати от проучването, готовност да се лишат от права са изразили 70% от анкетираните. И тук виетнамците са лидери (96%), следват грузинци (90%) и жителите на Кот Д'Ивоар. Най-малко склонни да се лишат от права са в Япония (47% подкрепа), Мексико (41%) и Палестина (40%).

Проучването показва също, че в България делът на пренебрегващите опасността в края на годината е спаднал значително - с повече от 30 процентни пункта от първата вълна на изследване в края на март. Така в края на 2020 г. 42% са на на мнение, че заплахата от коронавируса е преувеличена, колкото е показателят и на глобално ниво. 44 на сто от българите не се съгласяват с това твърдение, докато във всички обхванати страни показателя е с 10 процентни пункта по-висок.

Българите са най-колебаещите се за ваксините

42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират, в случай че има обществено достъпна ваксина срещу коронавируса, която е считана за безопасна и ефективна, показват данните по една от най-актуалните теми тези дни. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Отговорите в България са близки до средните стойности за ЕС, особено до тези на източните държави от Съюза. Прави впечатление, че делът на отговорите "не знам" е 22% - най-високият регистриран сред всички държави, участвали в глобалното изследване, отбелязват социолозите.

В световен мащаб готови да се имунизират са 67% от анкетираните. Най-много са поддръжниците на ваксините във Виетнам (98%), Република Корея и Ирак по 88% и Тайланд (87%). Най-малко са склонни да се имунизират в Северна Македония (49%), Русия (46%) и Кения (44%).

Социолозите правят извода, че пандемията не е повлияла негативно на цялостните нагласи на българското общество към ваксините. Малко над една трета е делът на тези, които споделят, че след глобалната пандемия от коронавирус е по-вероятно да се ваксинират по принцип, а малко под една трета са тези, които казват, че няма промяна в тяхното отношение по този въпрос. Една четвърт пък е делът на тези, които споделят, че сега е по-малко вероятно да се ваксинират.

Дневник