Нова специализирана полицейска операция с акцент върху контрола на скоростните режими започна днес, каза на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел "Пътна полиция" на дирекция на полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Като мотив за фокуса върху тези нарушения се посочва, че от началото на годината до този момент несъобразената скорост е основна причина за тежките катастрофи в страната.

Най-често такива инциденти стават извън магистралите. Анализ на "Пътна полиция" за първата половина на годината сочат, че именно на магистралите най-рядко стават катастрофи със загинали и ранени. Най-рискови са първокласните пътища.

Засиленият контрол за превишение на скоростта, при който ще бъдат използвани всички налични камери и радари, ще продължи до сряда включително. Към момента пътната полиция разполага с общо 205 устройства за контрол на скоростта. Сред тях има 22 стационарни радара, 32 камери триноги и 148 мобилни станции в полицейските автомобили. Колко от тях работят обаче не е известно. Последните нови камери бяха доставени в края на лятото.

Последната специализирана полицейска операция се проведе от 15 до 20 януари, като при нея контролът беше основно в малки населени места, както и за спазването на правилата при пресичане. Данните на пътната полиция показват, че са проверени 37 443 моторни превозни средства и 44 303 души (водачи и пътници). Установени са 22 725 нарушения на скоростните режими и 17 754 други нарушения. Глобени са и 934 пешеходци за пресичане на необозначени места, както и 65 водачи за отнемане на предимство на пешеходец.

През седмицата министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отчете, че загинали в катастрофи през миналата година са 466, което е със 164 по-малко от 2019-а и най-ниската бройка от 1961 година, когато те са били 450.

Дневник