Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) е образувала тълкувателно дело по искането на Висшия адвокатски съвет да разясни в какви случаи и при какви условия прокурорът може да разреши разгласяването на материали от разследване, информира сайтът за правни новини news.lex.bg.

За докладчик е определена съдия Галина Тонева.

Освен да разтълкува чл. 198, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, Наказателната колегия ще отговори и на три други въпроса.

Един от тях е съвместимо ли е с презумпцията за невиновност разгласяване на материали, подкрепящи тезата на обвинението, когато това не се налага за опазване на националната сигурност или за провеждането на ефективно разследване чрез търсене на съдействие от обществото.

Върховните съдии ще отсъдят допустимо ли е да се разгласяват материали по разследването, когато самото разгласяване съставлява престъпление.

Те ще отговорят и допустимо ли е разгласяване на материали, които се отнасят за трето лице извън кръга на обвиняемите в досъдебното производства.

В последно време прокуратурата неколкократно разгласи детайли от неприключили разследвания, като обясни тази практика с нуждата от прозрачност и защита на обществения интерес. Сред примерите са разследването за изтеклите данни от НАП, по досъдебните производства срещу Васил Божков и за незаконния внос и преработване на отпадъци срещу братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, записи на подслушван телефонен разговор с участието на президента Румен Радев.

Все още не е насрочено заседание по делото.

Дневник