Кристиано Роналдо не е голмайстор №1 в историята на футбола. Поне - все още не.

Това твърди официално чешката федерация, която въстана срещу такива публикации и опитите да бъде статистически облечен рекордът, който Роналдо преследва.

Португалската суперзвезда наниза своето попадение номер 760 в сряда за Ювентус срещу Наполи, с което - както твърдят медии по света в момента, е надминал Йожеф Бицан и е първи в историята по голове в официални мачове.

Според Федерацията в Прага обаче съвсем не е така.

    "Бицан или Роналдо? Отговорът явно не е лесен, но ние с нашите статистици имаме ясен такъв - заяви Ярослав Колар от историческия и ститистически отдел на чешкия футболен съюз. - Проверихме всеки детайл от всеки мач на Бицан, като има и такива, вкарани за отбора на Храдец Кралове в чешката втора дивизия, които не са били добавени досега.

 Това са си напълно официални мачове. Пропуснати са цели 53 попадения в 26 двубоя. Така ние заключаваме, че вкараните от доктор Бицан попадения са 821 и Кристиано Роналдо има още няколко, за да стигне до него."

Споровете около статистиките не само на човека, считан за №1 в историята, продължават.

Играчите от неговата генерация, както и всички преди 80-те и 90-те години на миналия век, са в много особена ситуация по този въпрос.

Според бразилските статистици Пеле и Ромарио имат по над 1000 отбелязани гола, но световните експерти считат, че са далеч по-малко от тези на Кристиано Роналдо, ако броим само официални двубои.

Дир.бг