Премиерът Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев да реагира официално по повод задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Той ще остане в арест в Москва за 30 дни, след като първо бе задържан на летището в руската столица, а по-късно властите докараха съдии в полицейския участък. Русия иска за него ефективна присъда затвор.

"На Европейския съвет беше обсъдено и задържането на опозиционния лидер Алексей Навални. На този фон е оглушителна тишината и мълчанието на президента Радев, до този момент той не се е произнесъл. Тук не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Руската федерация, а за чисто демократичен процес, че всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. Защо в България да го има, и то в пълния му обем, а на друго място не? Предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия настояваме за незабавното му освобождаване. Държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен", каза още премиерът.

До този момент Румен Радев не е взел отношение по темата. Борисов от своя страна разпространи на 18 януари позиция във "Фейсбук", която гласи: "Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията".

Днешното изказване на Борисов по темата дойде по време на посещение в град Сливница и секунди след като недоволна жена извика по негов адрес: "Оставка, чекмеджета, кюлчета, мафия".

Дневник