чениците от 5 до 12 клас ще се връщат в училищата от 4 февруари, но при определен ред. Това съобщи днес във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Най-вероятно първи в класните стаи ще са учениците от 7, 8 и 12 клас. По-големите ученици учат електронно от 27 ноември. Тези от 1 до 4 клас се върнаха присъствено от 4 януари.

"От 4 февруари (четвъртък - бел.ред.) започват присъствено обучение по три класа от горните класове (от 5 до 12) в системата на средното образование - това са 37.5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище", обясни днес Костадин Ангелов.

Пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова уточни, че все още се обсъждат вариантите, при които учениците от 5 до 12 клас да се върнат в училище. Най-вероятно ще се започне със 7, 8 и 12 клас.

Матурите засега не се отменят

По повод предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4 и 10 клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове.

"Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания. Това е изпит, който дава информация за ученика, какво е постигнал. На този етап такова решение не се налага, но при нужда ще се предприеме стъпка към съответната законова промяна", каза Михайлова.

"Връщаме си живота такъв, какъвто беше"

Костадин Ангелов обясни, че след предстоящото разхлабване на мерките в сектор култура и спорт, властта ще наблюдава тенденцията в следващите 14 дни преди да предприеме следващата крачка. "Вече си връщаме живота такъв, какъвто беше", каза Ангелов. Той обясни още, че желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 учители се увеличава и вече е над 30%.

По-рано днес по време на посещение в гр. Сливница министър-председателят Бойко Борисов каза, че от 4 февруари ще бъдат отворени и залите за извънкласни дейности, както и фитнесите.

"Ще се видя с ресторантите, да видя какво може да се направи. Важно ни е за хората, които работят там. И те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето, след това образованието и културата", каза премиерът.

През следващата седмицата правителството трябва официално да реши какви ще са следващите противоепидемични мерки. Настоящата заповед на здравния министър Костадин Ангелов изтича в края на януари.

Дневник