Външният министър Екатерина Захариева излезе с позиция по повод ареста на поддръжници на Алексей Навални в различни части на Русия днес. В страната започна ден на протести в израз на подкрепа за вкарания в ареста руски опозиционер Алексей Навални и на гняв от репресивните мерки на държавата. Руската полиция е задържала 1090 души по време на демонстрациите, съобщи неправителствената организация "ОВД-Инфо", цитирана от БТА. Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите само в Москва са около 40 000. Протест имаше и пред руското посолство в София.

В "Туитър" Захариева публикува статус, в който пише "Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия и призоваваме да бъдат незабавно освободени. Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана".

По-рано днес премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в гр. Сливница каза, че всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. '"Защо в България да го има, и то в пълния му обем, а на друго място не?", попита Борисов и поиска позиция по темата за Навални от президента Румен Радев, който засега не се изказвал официално по нея.

Междувременно протест под надслов "Свобода за Навални" в защита на арестувания критик на властта в Русия се проведе и пред руското посолство в София. На протеста присъстваха представители на партиите "Да, България" и "Републиканци за България", както и на гражданското сдружение БОЕЦ.

Дневник