"Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките спрямо ресторантите. Нощните заведения ще почакат", каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Впоследствие допълни, че за ресторантите това би могло да стане от началото на април, но уточни, че поради новия вариант на вируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

"Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска", добави Кантарджиев във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

Дневник