БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, която да е уж в национален интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР. "Когато се съберат управляващи и опозиция, народът отива на площадите в опозиция. Това не е добре за държавата", коментира Нинова за евентуално общо управление с партията на Бойко Борисов след парламентарните избори на 4 април. Според Нинова в БСП вече няма хора, които да са "за" такава коалиция.

Наскоро по време на посещение в Симитли, където присъстваха кметове на населени места в района, вкл. такива от БСП, Бойко Борисов каза, че "през пандемията спасението на държавата в следващите една-две години ще е в това - и най-непримиримите врагове трябва да работят заедно", а при обиколките си в страната не пропуска да коментира колко добре работи с кметовете на социалистите.

Нинова заяви, че засега само от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" са получили отказ да участват в организираните от тях срещи. На 21 януари БСП започна срещи с малки партии и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборите. В разговорите участват представители на АБВ, Комунистическата партия, партия "Свобода" и др., като БСП предлага организационна помощ и ксерокопия от протоколите за паралелно преброяване на резултатите в замяна на общи застъпници. "Тези срещи са за честни избори, а не за коалиции преди или след изборите. Ние ще се явим на 4 април както и досега с коалиция "БСП за България", каза Нинова.

Нинова взе отношение по темата, която стана повод за задочен диалог между Бойко Борисов и Румен Радев - задържането на руския опозиционер Алексей Навални. "Да се гарантира справедлив съдебен процес и правото на защита и на живот е призив за спазване на демократични принципи", каза Нинова и добави, че това е вътрешен проблем на Русия.

Дневник