Правителството на Италия ще заведе дела срещу "Астра Зенека" и "Пфайзер" заради забавянето на обещаните доставки, съобщи външният министър на страната Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс.

След като партньорите "Бионтех" и "Пфайзер" предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания "АстраЗенека" също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното.

Заради забавянето на "Пфайзер" броят на ваксинираните в Италия спадна от 90 000 на 20 000 души дневно. Досега Италия е ваксинирала 1,34 милиона души от 60-милионното си население.

Няма да търсим финансови обезщетения, а изпълнение на договореностите, така че да не се налага да променяме ваксинационния си план, обясни Ди Майо по телевизия RAI.

Ще накараме фармацевтичните компании да спазват сключените договори, обеща на свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел не спомена възможни потенциални санкции, но подчерта, че ЕС ще настоява за прозрачност за причините за забавянията. Той припомни, че при първото предупреждение на "Пфайзер" за забавяне от няколко седмици, ЕС е успял да уреди по-кратки забавяния, като е заел твърда позиция.

Дир.бг