Возенето в такси е свързано с рискове от зараза в условията на пандемията от новия коронавирус, но те могат да бъдат намалени, като пътникът седне по диагонал от шофьора и при възможност отвори прозорците, съобщи в. "Мейл от сънди".

Важно е също да се почистват дръжките на вратите и другите повърхности, както и всички в автомобила да носят маски.

Съветът е на Катрин Ноукс, професор по машинно инженерство с опит по динамика на флуидите.

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се носи в микроскопичните капчици, които се изпускат дори при дишане и говор. Симулации показаха, че в автомобилите те могат да се натрупат до опасни нива само за 15 минути, ако прозорците са затворени. Най-ефикасно за предпазване е да бъдат отворени всички прозорци в автомобила, но през зимата това не е възможно. Ако бъдат отворени два прозореца рискът от зараза пак намалява значително.

Най-добре е пътникът да седне диагонално от шофьора и да отвори задния прозорец зад водача и предния от своята страна. При това положение се създава въздушен поток, който е като бариера между шофьора и пътника.

Носенето на маска в толкова ограничено пространство е задължително, като тя трябва да бъде сложена правилно и върху носа, както и да прилепва добре на лицето.

Пътниците не трябва да се притесняват преди да се качат в автомобила да почистят сами с дезинфектант често докосваните повърхности, които ще са близо до тях. /БТА