Разширяването на Европейския съюз с поглед към Западните Балкани ще е сред приоритетите на предстоящото догодина европредсeдателство на Чехия.

Това обяви външният министър на страната Томаш Петржичек в трудна година за разширяването на съюза - не само заради ветото, наложено от България на преговорите на Северна Македония, но и заради спънките пред Албания и застоя на Сърбия.

Петричек участва в първия за годината съвет на външните министри от ЕС в Брюксел, където в момента са и двамата македонски вицепремиери - Буяр Османи (външни работи) И Никола Димитров (евроинтеграция). Освен с първия дипломат на председателстващата Съвета на ЕС Португалия те се очаква да се срещнат и с други външни министри в блока.

Не е известно дали, както според някои публикации в македонски медии, това би могло да включва и Захариева в момент, когато София и Скопие обменят предложения за бъдещ документ - т. нар. План за действие за Договора за добросъседство - който помогнал да се извади интеграционния процес на Северна Македония от задънената улица.

Повече внимание към съседите на ЕС

"Говорейки от името на министерството, мога да кажа, че Западните Балкани и разширяването на ЕС ще са сред приоритетите," каза Петржичек в интервю за чешката държавна агенция CTK. Той добави, че Прага ще разглежда политиката на съседство на ЕС по-широко - например заради миграцията и конфликтите в Африка (тук има допирна точка с настоящия председател Португалия) и сътрудничеството с азиатските държави.

Чехия е в "тройка" европредседатели с Франция (преди нея) и Швеция (след нея). До края на тази година тази роля ще заемат Португалия (която в последно време се опитва да насочи вниманието си и към Западните Балкани) и, през втората половина, Словения.

Мненията са разделени за това дали Любляна, където управлява Янез Янша, изолираният в Европа съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, би имал достатъчна политическа тежест, за да допринесе за разширяването.

Начало за Скопие и Тирана - едва догодина

Според Петржичек е реалистично първата междуправителствена конференция, с която ще започнат преговорите със Северна Македония и Албания, да започне през първата половина на 2021 г. При това всички преговори трябва да се водят по новата методология с акцент върху тематични кръгове, а не само върху преговорни глави, каза първият дипломат на Чехия.

Заради нуждата от тази методология Франция блокира преговорите в края на 2019 г., а тя бе изготвена няколко месеца по-късно.

Чехия се застъпи за Северна Македония и Албания, когато през декември заедно със Словакия блокира заключенията на ЕС за разширяването заради искане на България за включване на текст срещу "фалшифицирането на историята". Тя си навлече от едни критики, че като "приятел на разширяването" всъщност е забавила процеса, а от други - похвали, че се е противопоставила на вкарването на историческите теми в присъединителния процес.

Дневник