Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон и изрази желание за укрепване на двустранните връзки, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на Белия дом.

Байдън изтъкнал също ангажимента си за укрепване на трансатлантическите отношения посредством НАТО и американското партньорство с Европейския съюз, се добавя в изявлението. Двамата лидери се договорили също съвместно да работят по "общите приоритети във външната политика, включително Китай, Близкия изток, Русия и региона Сахел в Западна Африка.

Франция, традиционен съюзник на САЩ, е една от първите страни, с чийто лидер Байдън разговаря през първите дни от президенството си, отбелязва агенцията.

В съобщението си за разговора между Байдън и Макрон Елисейският дворец изтъкна, че двамата са констатирали голямо сходство във вижданията си по големите международни теми, в частност борбата срещу КОВИД-19 в рамките на Световната здравна организация и срещу климатичните промени след връщането на САЩ в парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

В антуража на френския президент посочили, че "приятелският и делови разговор" се е провел на английски език и е продължил близо час.

/dir.bg