78 000 писма със съобщения за размера на данъка, който дължат към община Шумен за 2021 г. ще бъдат изпратени до шуменци, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Данъчната кампания стартира днес, а до първи март собствениците на имоти и автомобили ще получат по пощата писмата с размера на дължимото.

Съгласно закона за местните данъци и такси данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две равни вноски. Първата – до 30 юни и втората – до 31 октомври. Всички данъчно задължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 5 май.

Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация или чрез КИН (клиентски идентификационен номер). Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.
         
Дължимата сума може да се плати в брой на касите в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общинската администрация на бул. “Славянски“ № 17. Работното време е от 8,30 ч. до 18,00 ч. В паричния салон може да се плаща, освен в брой и чрез ПОС – устройства.

Плащанията на данъците може да се извършват и на касите на  Изипей, Фастпей и Български пощи в цялата страна, както и по интернет чрез ePay.bg от регистрирани клиенти на  „Изипей“ АД с дебитни и кредитни карти – VISA и MasterCard.

ШУМ.БГ