Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка, както се очакваше да направи днес. Новината бе потвърдена от пресслужбата на президента, цитирана от световните агенции.

В съобщението, чийто пълен текст публикува в. "Кориере дела сера", се казва, че президентът Серджо Матарела е насрочил, след срещата с Конте и оставката му, консултации между политическите партии, за да опита да състави ново правителство.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на Сената, когато центристката партия "Италия Вива", водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна коалицията политиката на правителството за коронавирусната криза и рецесията.

Премиерът, който е на власт от 2018 г., опитва да укрепи властта си с надеждата за по-силно мнозинство. Надеждата му е да получи мандат за нов кабинет от Матарела след утрешните консултации.

Агенция ANSA пише, че от ръководството на "Пет звезди" - формацията, до която той остава близък, въпреки че не е част от никоя партия - са изразили желание да продължат да работят с него и надежда, че ще успее да състави ново правителство.

Дневник