Между 12 и 13 сантиметра е снежната покривка тази сутрин в Шумен, очаква се през деня валежът да намалява и спира, съобщиха от Хидрометеорологическата обсерватория в града.

Снегът извади навън цялата налична техника и личен състав на фирмите и предприятията, отговарящи за зимното поддържане, показа проверка на ШУМ.БГ.

За чистенето на северната част на Шумен, малките улички и кварталите „Дивдядово“, „Мътница“ и „Макак“ се извършва от Обединение „Зимно поддържане Шумен“. За южната отговаря Консорциум "КЛИНЪР 2018" ДЗЗД, а "Автомагистрали - Черно море“ – за общинската пътна мрежа.  

От Обединение „Зимно поддържане Шумен“ заявиха, че са започнали да обработват против заледяване от 20,30 часа снощи. „Големите булеварди сутринта вече са почистени. Не всички от по-малките улици са обработени на 100%, заради многото паркирани коли. До 1,00 часа тази нощ чистихме, но спряхме заради обилния снеговалеж. Отново започнахме работа към 3,30 часа“, обясни Асен Тодоров от Обединение „Зимно поддържане Шумен“. Фирмата е изкарала 8 големи машини с гребла, 4 от по-малките и още 8 малогабаритни за по-малките улички.

Около 40 тона сол са хвърлили по големите улици в южната част на града, за които отговаря  Консорциум "Клинър 2018". Основни пътни артерии се чистят с 4 машини. „От снощи от 21,00 часа техниката и хората са на терен и почистват главните улици и булеварди, където се движи общественият транспорт в южната част на Шумен“, каза Атанас Кулев от "Клинър 2018". Той допълни, че в момента опесъчават и почистват автобусни спирки и пешеходни пътеки в града.

Общинските предприятия също са извадили на терен своите хора и машини. "Наша отговорност са пешеходните зони в централната градска част. Ръчно почистване в момента извършват около 30 наши служители, обясни директорът на ОП "Чистота" Евгений Цанков. С машини и хора чистят от сутринта и общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“, „Общински жилища и имоти“.   

Работници от “Паркове и обредна дейност” премахват паднали дървета по пътя между селата Салманово и Радко Димитриево, но движението се извършва без ограничения.

Към 8,30 часа няма наложени ограничения или затворени пътища на територията на цялата Шуменска област, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура.   

От областната дирекция на МВР заявиха, че през нощта не са постъпвали сигнали за закъсали и бедстващи.

По-късно от Хидрометеорологическата обсерватория в Шумен съобщиха, че в областта най-голямо количество на валежите е измерено в района на Върбица, където снежната покривка е 28 см. и в района на Венец - 20 см. По 17 см. сняг има в Смядово и Хърсово, 10 см. във Велики Преслав, а най-малка е снежната покривка в района на Нови пазар - 7 см.“

ШУМ.БГ