Русия и Съединените щати договориха удължаване на договора "Нов СТАРТ", съобщиха Кремъл и Белият дом.

В съобщенията им има нюанси по въпроса какво точно е съгласувано. Изявленията се появиха след вчерашния телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с новия президент на САЩ Джо Байдън. Те разговаряха за пръв път встъпването в длъжност на Байдън.

"Нов СТАРТ" (Strategic Arms Reduction Treaty) е последният от основните договори за контрол на ядреното въоръжаване между двете сили.

От 5 февруари

Договорът от 2010 г. (подписан, когато Байдън бе вицепрезидент) забранява разполагането на повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави от двете държави, както и броя на ракетите и бомбардировачите, които могат да ги носят. В текста му е предвидена "възможността за неговото удължаване за срок до пет години, ако Русия и Съединените щати вземат такова решение. Администрацията на предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, същевременно отказваше да подпише безусловно документа с думите, че трябва да бъде ангажиран и Китай.

Съобщенията на Москва и Вашингтон се различават в категоричността си, но и в двете се посочва 5 февруари като дата за удължаването. Според Кремъл след размяна на дипломатически ноти от двете страни двамата лидери са обсъдили въпроса с удължаването на срока на "Нов СТАРТ", един от най-важните въпроси в дневния ред на Москва и новото американско правителство, и предстои да бъдат изпълнени всички процедури в идните дни.

Белият дом не говори за ноти или постигната договореност, но отбелязва, че по време на разговора си Байдън и Путин "изразиха желанието на страните си за удължаване на срока на "Нов СТАРТ" с пет години и постигнаха съгласие техни екипи незабавно да предприемат действия", за да може удължаването да стане факт до 5 февруари. Според Кремъл Путин вече е внесъл в Държавната дума законопроект за удължаване на договора.

Разминаване и по други теми

Според Кремъл в разговорите са влезли и изтеглянето на САЩ от договора "Открито небе" (такова решение взе и Русия), ядреното споразумение с Иран и ситуацията в Украйна. Вашингтон обаче обръща внимание, че "отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални" също е обсъдено заедно с кибератака срещу федерални правителствени мрежи, за която САЩ обвиняват Русия.

На брифинг прессекретарят на Байдън Джен Псаки каза, че Байдън е изразил безпокойството си от действия като задържането на Навални. Русия смята задържането на Навални за вътрешнополитически въпрос.

"Президентът Байдън даде да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните си интереси в отговор на действия на Русия, които вредят на нас или на съюзниците ни", продължава американското съобщение. Байдън обещаваше в предизборната си кампания да е по-твърд към Путин от Тръмп, който често поставяше под съмнение руската намеса в изборите за президент през 2016 г. Администрацията му обаче настоява, че тонът няма да е конфронтационен, а ще се търси сътрудничество, където е възможно.

Дневник