Служители и собственици на заведения от Шумен излязоха на протест днес с искане за адекватни мерки за финансови компенсации от страна на държавата. Пред сградата на Областна администрация се събраха около 30 души.

"Не сме съгласни с мерките спрямо нашия бранш. Настояваме да работим от 1-ви февруари. Ако не можем да работим, ако ситуацията не го позволява, искаме мерките да са по-адекватни", каза управителят на ресторант "Примо" и един от организаторите на протеста Калин Димитров. Той обясни, че 80-те служители в неговата фирма до сега са получили единствено по 24 лева на човек  - колкото е компенсацията за един ден, и то за месец ноември.

"Искаме до отваряне на заведенията на служителите да се изплаща или пълна заплата, или минимум 90% от заплатата. За работодателите минимум 20% от оборота, който са регистрирали миналата година", каза Димитров.

Да разговаря с протестиращите слезе областния управител Стефан Желев. "Има министерска заповед и аз я изпълнявам", каза той, но се ангажира да предаде исканията на хората на социалния министър Деница Сачева.

ШУМ.БГ