"ЕС отхвърля логиката "ще има за този, който първи си поръча". Това може да върши работа в кварталната месарница, но не и в споразуменията ни за покупки."

Тези остри думи отправи към AstraZeneca еврокомисарят по здравеопазването Стела Криакидис в изострилият се днес спор с компанията, след като тя обяви че няма да изпълни 60% доставките на ваксината си срещу COVID-19 през първото тримесечие. Това се случва часове преди очакваното за 29 януари обсъждане в Европейската агенция по лекарствата дали да бъде одобрен за използване този продукт, който вече се поставя във Великобритания и други държави.

Компанията се оправда с проблеми със завод на свой партньор в Белгия, но на пресконференция Кириакиду каза, че част от сделката с ЕС са и две предприятия на AstraZeneca във Великобритания и тя трябва да запълни пропуска с тях. Премиерът Борис Джонсън се дистанцира тази вечер от спора, като само заяви, че е уверен в доставките за британците.

Клауза за поверителност в договора с ЕС не позволява на AstraZeneca да разкрие за какъв недостиг става дума. Но тонът на Брюксел се изостри до степен, че се чуха призиви, ако ще се оправдава, тогава компанията да направи договора публичен.

Тази фаза от напрегнатите отношения започна след интервю на изпълнителния директор Паскал Сорио за германския в. "Ди Велт", в което той каза в договора има клауза, определяща, че производителят ще полага възможно най-големи усилия да го изпълни, но нямало конкретен график за доставки. "Това е напълно нормална клауза, когато подписваш с компания договор за продукт, който още не съществува", коментира представител на ЕС, цитиран от "Рйотерс". "Очевидно при такива обстоятелства не се включват чисто правни задължения."

"Подписахме предварително споразумение за продукт, който не съществуваше тогава и който още не е одобрен", каза днес Кириакиду. "Подписахме го именно, за да гарантираме, че компанията ще изгради навреме производствен капацитет за ваксините и определен брой дози в деня, в който продуктът получи одобрение."


Според Сорио за ЕС дозите ще идват от обекти в Белгия, Нидерландия, Германия и Италия. Брюксел настоява, че той пропуска двата завода във Великобритания, както и че AstraZeneca продължава да не дава удовлетворителни отговори защо не доставя от предприятия без проблеми.

Спорът не е само за това какво се казва в договора, а и съвпада с недостиг на ваксини в Европа, поради което днес обявиха пауза от 2 седмици във ваксинирането районите на Мадрид и Каталуня, а същият призив отправи и здравното министерство в Чехия.

Еврокомисарят по търговията изключи налагане от ЕС на забрана AstraZeneca да изнася дозите си изън съюза, но от Брюксел се чуват предупреждения че ще има строг мониторинг къде отива прозводството от европейските ѝ заводи.

    Гейвин Лий, европейски кореспондент на Би Би Си, сподели, че представител на ЕС му е казал, че парите на европейците са отишли за модернизиране на обектите във Великобритания и че Европейската комисия изцяло е разчитала, че те ще работят за ЕС.


Във вторник Паскал Сорио каза в интервюто за "Ди Велт", че ЕС късно решил да подпише договор - месеци след Лондон - и това не оставило на компанията достатъчно време да премахне недостатъци при изграждането на производствени линии с външни партньори.


"Общо взето бяхме 2 месеца зад срока, който искахме, а подобни проблеми имахме и във веригите си за доставки във Великбритани. А за Европа ни трябваха 3 месеца да отстраним проблемите", допълва той по повод договора от август 2020 г.

Според Сорио посочените бройки дози не са задължителни за изпълнение. "Не сме поемали такъв ангажимент пред Европа. Става дума за "най-добро усилие". "Причината да го кажем така е, че в този момент Европа искаше да бъде снабдявана приблизително по едно и също време с Великобритания, макар че договорът с ЕС бе сключен 3 месеца по-късно", цитира думите му "Ройтерс".

Той обяснява, че биотехнологичните процеси за получаване на ваксината са сложни, защото са основани на живи клетки. "Имахме обекти с много високи резултати и други с много ниски. Особено в Европа имахме едно място с голям капацитет, но с проблеми с обемите. Смятам, че разрешихме тези въпроси".

През май Великобритания си осигури 100 милиона дози срещу 84 милиона паунда, а малко по-късно също през май САЩ сключиха договор за 300 милиона дози срещу близо 1.2 млрд. долара.

През август ЕС се договори за 300 милона дози (с възможност за добавяне на 100 милона) срещу 750 милиона евро.

Дневник