Местният парламент в Шумен не даде разрешение за провеждане на референдум, на който жителите на Мадара да гласуват дали селото да се отдели от община Шумен и да премине към община Каспичан.  

За допитването гласуваха 11 съветници, 10 бяха против, а 19 се въздържаха, като така реално не бе взето никакво решение. 

Дебатът по темата бе бурен и продължи 2 часа. В него взеха участие съветници от всички политически сили, както и кметът на Мадара Неделчо Неделчев, като вносител на предложението.

"Усещам всяческо нежелание от страна на Общинския съвет този референдум да се осъществи. Процедурата по закон обаче е спазена и референдум ще има, а решение ще вземе областния управител", каза кметът Неделчев. Общинският съветник Даниела Русева също изказа мнение, че процедурата за местно допитване е стартирана с внасянето на подписка, подкрепена от 25% от имащите право на глас жители на населеното място.

Именно легитимността на подписката оспориха съветници от ГЕРБ. Владислав Григоров заяви, че самият кмет Неделчев е признал, че в нея са се подписали и хора, които не са жители на Мадара.

Други съветници обвиниха Неделчев, че чрез заплахата за напускане на Шумен той просто изнудва общинската администрация за повече средства за селото. Камен Андонов от ГЕРБ попита дали при събирането на подписката е било разяснено на жителите на Мадара, че с преминаването към община Каспичан на жителите на Мадара ще се наложи да си сменят личните карти и задгранични паспорти. Изтъкната бе и липсата и на пряк обществен транспорт от Мадара до Каспичан и това, че селото ще попадне в новопазарския съдебен район.

Кметът на община Шумен Любомир Христов представи справка, от която е видно, че за последната година към Мадара от общинския бюджет са насочени 1 млн. лв., а от данъци и такси на жителите на селото са събрани по-малко пари.

Невземането на решението по въпроса за референдума от страна на местния парламент в Шумен означава, че точката ще влезе автоматично в дневния ред на следващата сесия на Съвета.

Допитването обаче може да се обезсмисли още този следобед, ако каспичанския Общински съвет реши, че не желае да приеме Мадара.

На редовно заседание по-късно днес Общинският съвет в Каспичан единодушно подкрепи докладната записка, внесена до него от кмета на с. Мадара Неделчо Неделчев за провеждане на референдум за отделяне на селото от община Шумен и преминаването му към община Каспичан.

„За“ провеждането на местен референдум гласуваха 12 съветници от Каспичан, колкото и бяха в залата.

Единодушно бе мнението на съветниците и на администрацията в Каспичан, че мястото на село Мадара е в тяхната община, от където се отделя с Указ през 2000 година и преминава към Шумен.

Решението на Общински съвет в Каспичан ще бъде изпратено до областния управител на Шумен, който трябва да предприеме последващи действия за провеждането или непровеждането на референдум.

ШУМ.БГ