Московски съд остави най-известния руски опозиционер Алексей Навални в затвора. Решението следва задържането му на 17 януари и последвалото решение - на заседание в полицейски участък - да бъде арестуван за 30 дни.

Навални обжалва решението да остане в следствения изолатор, където се озова заради предполагаемо нарушаване на условна присъда от 2014 г. след връщането си от Берлин и искане да Федералната служба за изпълнение на наказанията тя да бъде заменена с реална. Той прекара в Германия пет месеца, докато се възстановяваше от отравяне (според лаборатории в тази страна, във Франция и Швеция) с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Опозиционерът се включи от изолатора "Матросская тишина" с видеовръзка и нарече ставащото "сериозно нарушение на закона". "Никога няма да позволим на тези хора да завземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега е на ваша страна. Можете да ми сложите белезници. Но няма да е вечно така."

Критици на властта и представители на екипа на Навални твърдят, че условията по присъдата вече не са в сила (тя бе три години и половина) и той е арестуван, тъй като завръщането му е политически неудобно. В събота имаше протест, на който десетки хиляди се включиха в Москва и още десетки хиляди - в други градове, подхранен и от двучасов филм за дворец, свързан от Навални с президента Владимир Путин. Филмът е гледан от 98 млн. души към момента на тази публикация.

Акции срещу екипа на Навални

Протест се очаква и тази седмица, в неделя, в десетки руски градове. Вчера полицията започна нова акция срещу Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и студиото на канала му "Навални лайв", както и в дома му в Москва и в домовете на брат му Олег Навални, юриста от ФБК Любов Собол, неговия лекар Анастасия Василиева и члена на "Пуси райът" Мария Альохина.

Олег Навални, Собол и Альохина също така бяха задържани. Причината е, че те са заподозрени в дело за "нарушаване на санитарно-епидемичните норми", по което може да получат присъда до две години затвор. Причината е, че хора, заразени с коронавирус, са участвали в протестите на 23 януари.

Днес Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на мрежата на регионалните щабове на Навални Леонид Волков заради "склоняване на непълнолетни към извършване на противоправни действия с помощта на интернет" (т.е. за организация на протестите на 23 януари). Според СКР Волков е знаел, че митингите в събота не са били съгласувани, но е публикувал в "Ютюб" призиви за участие на непълнолетни, без да гарантира сигурността им.

Волков бе и човекът, обявил новия протест на 31 януари в над 50 руски града.

Дневник