1 314 души от педагогическия и непедагогическия персонал в училищата в Шумeнска област вече са тествани с бързи антигенни тестове за Covid-19. Само 2 от пробите са положителни, съобщиха от Регионаланото управление на образованието /РУО/.

Тестването все още не приключило. „Данните, с които разполагаме, са за преминали тестове хора от 25 януари до вчера. В повечето училища тестването приключи, но на места продължава. Крайният срок е 3 февруари“, уточни началникът на РУО Боряна Николова.

В първоначалните списъци в кампанията за изследване с бързи антигенни тестове за коронавирус са се записали 1 523 души. От тях 1 178 са учители, а 345 непедагогически персонал. В училищата в областта работят около 2 300 души.

„Списъците са отворени. Предоставените на здравните работници в училищата бързи антигенни тестове са според щата на работещите. Така че, ако някой по-късно изяви желание да се тества, има възможност да го направи. Неоползотворените тестове ще бъдат върнати на РЗИ“, допълни Боряна Николова.

Най-голям е броят на пожелалите да се тестват учители в община Шумен – 798. В община Велики Преслав за изследване са се записали 84 души, във Венец 50, във Върбица 56, в Калиново 114, в Каспичан 46, в Никола Козлево 54, в Нови пазар 205, в Смядово 81, и в Хитрино 35.

ШУМ.БГ