Руският холдинг "Газпром" е прекратил участието си в българската газова компания "Овергаз Инк". Съобщението е от руската компания, съобщи днес ТАСС. Според информацията сделката за освобождаване на 50-те процента от акциите на българската фирма е извършена на 27 януари.

През лятото на 2020 г. отново бе съобщено, че за решение, взето от Съвета на директорите на "Газпром", според което холдингът се оттегля от "Овергаз Инк", като пакетът от 50% от акциите ще бъде предложен на цена от 15,5 млн. евро. Първо и екслузивно право за купуване би следвало да има българският акционер в дружеството.

По-голямата част от акциите са собственост на дъщерното дружество "Газпром експорт". Очакваше се то да продаде почти 50 000 обикновени поименни акции с право на глас - всяка с номинална стойност от 500 лв. Това трябваше да е последната фаза от дългогодишната раздяла между партньорите, които имат сложни и обтегнати отношения.

Дружеството "Овергаз Инк" е създадено през 1992 г.

За раздяла на "Овергаз" с руската държавна компания се говори от 2015 г. Отношенията се обтегнаха най-остро, след като в началото на 2016 г. "Газпром" спря доставките до "Овергаз" и на българското дружество се наложи да купува суровина от "Булгаргаз" на доста по-висока цена. Последваха съдебни дела.

Генерално проблемите обаче започнаха с решението на първото правителство "Борисов" да "отреже" посредниците и да даде възможност на "Булгаргаз" да работи директно с "Газпром". Тогава "Овергаз" подаде жалба до Европейската комисия за монопол и заради резервирането на българските тръби 100% в полза на руснаците.

През 2018 г. Европейската комисия наложи санкция от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Сумата влиза в бюджета на европейските институции. "Овергаз" обаче не успя да спечели арбитражно дело в Цюрих заради неочакваното спиране на доставките на газ от "Газпром" за българското дружество.

Клуб Z