Ваксинационния план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес - членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на районните комисии и на ЦИК.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на свиканото от премиера Бойко Борисов работно съвещание в Министерския съвет, съобщават оттам.

Това означава приоритетно ваксиниране на 80 000 до 100 000 души изборна администрация, или 160 000-200 000 дози. Имунизацията обаче ще бъде по желание, така че е рано на този етап да се предвиди каква част от членовете на комисиите реално ще получат ваксината.

Тя трябва да започне най-късно в началото на март, за да има време между двете дози.

В същото време България е на дъното в ЕС, както и на Балканите по имунизиране, като здравните власти уверяват, че след февруари тази тенденция ще се промени. Остават несигурни обаче доставките на препаратите.

Според представените от здравните власти вчера изчисления при двете одобрени към момента ваксини до края на юни в България могат да бъдат ваксинирани 1 млн. души. Ако към сметката се прибавят и ваксините от "АстраЗенека", ваксинираните ще станат 2 млн. души. Ако и четвъртата ваксина (тази на "Джонсън и Джонсън") бъде одобрена до март-април, до края на първото шестмесечие ще бъдат ваксинирани 2,5 млн. души. Ако през април-май има одобрена и пета ваксина, тогава ще са над 2,5 млн.

Вчера обаче Ангелов говореше, че приоритетно имунизирането ще бъде насочено към членовете на мобилните групи, които ще посещават хора в карантина, изолация и т. н., а днес вече става въпрос за промяна в имунизационния план така, че да обхване цялата изборна администрация.

На днешната среща министърът се ангажирал следващата сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

    "Експертите предлагат всички участници в изборния процес – това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини и те ще бъдат ваксинирани", уверил Ангелов.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е и отговорник за провеждането на изборите, а под неговата шапка е сформиран екип и с представители на здравните власти, подчертал, че членовете на секционните комисии не са част от държавната администрация, което е факт. Те са представители на политическите сили. В този смисъл на срещата е говорил за прозрачнистта в изборния процес

    "(...) търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес. Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре", цитиран е Дончев от пресцентъра на МС.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък докладвала, че до момента Министерството на външните работи (МВнР) е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност.  Подчертала, че МВнР е в постоянен контакт и координация с членовете на ЦИК. "Вече сме подали искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които имаме посолства или акредитирани посланици", уверила Захариева.

От министерството полагали усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

    "След разговори с Министерството на здравеопазването, сме предвидили финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, защото някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани", казала още Захариева.

Тя подчертала, че тъй като денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е предизвикало притеснения в МВнР заради допълнителни затруднения, до които може да се стигне предвид ограниченията заради COVID-19.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пък докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. 

Клуб Z